• BIST 9079.97
  • Altın 2323.508
  • Dolar 32.3582
  • Euro 34.9461
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Konya şekerine ihracat desteği

Konya şekerine ihracat desteği
Konya şekerine ihracat desteği

Konya'da faaliyet gösteren Kevser Şekerleme Gıda ve İhtiyaç Maddeleri firmasının sahibi Ömer Çeçen, Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri'ne müracaat ederek yüzde 96 saf şeker içeren, "Mevlana şekeri" olarak da bilinen Konya şekerinin, glikoz kullanılarak yapılan diğer sert şeker grubundan çıkarılmasını ve ürünlerin incelenmesini talep etti. Birlik, yaptığı değerlendirmenin ardından üst yazı ile talebi Şeker Kurumuna iletti. Kurum, Konya'ya bir ekip göndererek imalatçı ve ihracatçı firmalardan numune aldıktan sonra inceleme yaptı. Analiz sonuçlarını bir yazı ile birliğe gönderen Şeker Kurumu, şu ifadelere yer verdi: "Konunun değerlendirmesini teminen, Mevlana şekeri imalatçı-ihracatçı firmalardan temin edilerek, yaptırılan söz konusu ürünlere ait analiz sonuçlarında, sakaroz oranının yüzde 91,5 ile yüzde 99,6 oranında değiştiği, glikoz kullanımına ilişkin bir veri bulunmadığı, dolayısıyla glikoz kullanılarak üretilen sert şeker ürün gurubu özelliklerini taşımadığı görülmüştür. Sonuç olarak, Mevlana şekeri adı ile bilinen ürünün, sert şeker ürün grubu içerisinde değerlendirilemeyeceği hususunu bilgilerinize rica ederim." Ömer Çeçen, Şeker Kurumu'nun yaptığı bu analizin Konya şekeri üreticilerinin ihracatta önünü açacağına inandığını söyledi.

Konya şekerinin yüzde 100 saf şekerden üretildiğine değinen Çeçen, nihai üründe yüzde 96 oranında toz şeker, yüzde 4 oranında ise nem ve limon tuzu kullanıldığını, bu nedenle de maliyetinin yüksek olduğunu dile getirdi. Çeçen, sert şekerlemeler grubunda değerlendirilen Konya şekerinin yüzde 62 oranında ihracat kayıtlı şeker tahsisatı yapıldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Mevlana şekerinin yapısı sert değildir. Şekerin yapısının bozulmaması için az miktarlarda bile glikoz ilave edilmesi mümkün değildir. Bu nedenle, ihracattaki sıkıntının giderilmesi için müracaatta bulunmuştuk. Şeker Kurumu'nun analizi sonucunda, yüzde 62 olan Konya şekerine verilen ihracat desteği yüzde 91,5 ile yüzde 99,6'lar oranına çıkmış oldu. Bu sonuç, dünyaya çok daha fazla Mevlana şekeri satmamızı sağlayacak. Bu şekerin benzerlerini üreten ülkelere karşı rekabet gücümüz de artmış olacak. Bu gelişme de özellikle bizim Mevlana şekerini çok seven Afrika ülkelerine daha çok ihracat yapmamızı sağlayacak diye düşünüyorum."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00