ÇİFTÇİ ALTERNATİFE YÖNELDİ
Buğday ve arpa üretiminin önemli merkezlerinden birisi olan ve tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası'nda özellikle son yıllarda yapılan teşviklerle birlikte ayçiçeği, fasulye, kanola, mısır, kuş yemi, aspir, kavun, karpuz ve benzeri farklı tarım ürünleri de yetiştirilmeye başladı. Alternatif ürünlerin para etmesi çiftçiyi sevindirdi.
SU KOTASI İSTEMİYORLAR
Konya Ovası'nın en geniş topraklarına sahip ilçelerinden Altınekin'de çiftçiler başta ayçiçeği olmak üzere farklı tarım ürünlerine yönelmeye başladı. Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, “Çiftçiler olarak biz üretime açız. Verimli topraklarımızda her türlü tarım ürününü üretmeye hazırız. Ancak susuz tarım olmuyor. Suyu versinler, ne isterlerse istesinler” dedi.
KUŞ YEMİ DAHİ ÜRETİLİYOR
Altınekin çiftçisinin girişken ve yeniliklere açık bir yapıya sahip olduğunu da dile getiren Kağnıcıoğlu, “Bizler teknik olarak her türlü alt yapımızı tamamladık. Bugün Altınekin'de kuş yemi dahi üretebiliyoruz. Şimdi sıra bizden üretim isteyenlerde. Kızılırmak'tan, Karasu'dan su getirilsin, çiftçinin sorunu bir an önce çözülsün” diye konuştu.
Ayçiçeği, kanola, kuş yemi, fasulye, kavun ve karpuz gibi alternatif tarım ürünlerine yönelen Altınekin çiftçisi özellikle ayçiçeği ile gülüyor. Çiftçi, su kotasının kaldırılmasını, sonrasında da kendilerinden üretim istenmesini bekliyor
Buğday ve arpa üretiminin önemli merkezlerinden birisi olan ve tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası'nda özellikle son yıllarda yapılan teşviklerle birlikte ayçiçeği, fasulye, kanola, mısır, kuş yemi, aspir, kavun, karpuz ve benzeri farklı tarım ürünleri de yetiştirilmeye başladı. Tarımla uğraşan ve Türkiye'nin hububat üretimine katkı sağlayan birçok çiftçi, veriminin daha yüksek olması, daha yüksek fiyatlardan satılması ve teşvik alması gibi nedenlerle alternatif tarım ürünlerine yönelmeye başladı. Konya Ovası'nın en geniş topraklarına sahip alanlarından biri olan Altınekin ilçesinde, geçimini tarım sektöründen sağlayan birçok çiftçi de özellikle bu yıl farklı tarım ürünlerine yöneldi. Başta ayçiçeği olmak üzere çok çeşitli tarım ürünleri yetiştirilir oldu. Çiftçi, üretim sürecindeki tek sorunun su olduğuna değinerek, “Suyu verin, bizden ne istiyorsanız onu üretelim” diyor.
KUŞ YEMİ DAHİ ÜRETİLİYOR
Konuyla ilgili Merhaba'ya değerlendirme yapan Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, ilçelerinde son yıllarda farklı tarım ürünlerine bir yöneliş olduğunu söyledi. Özellikle ayçiçeğinin bölgelerinde alternatif bir ürün olduğunu söyleyen Bekir Kağnıcıoğlu, “Ayçiçeğinde dekardan yaklaşık 350-400 kilogram verim alınıyor. Verimin iyi olmasının yanında ayçiçeği fiyatı da yüksek açıklandı. Çiftçinin beklentisi bin 100 TL civarlarındaydı ancak, PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk, taban fiyatının bin 500 lira olduğunu duyurdu. Ayçiçeği tarımı yapan çiftçinin yüzü güldü. İlçemizde yağ üretimi yapacak olan Beta'nın kuruluyor olması çiftçimizi ayçiçeği tarımına yönlendirmişti. Çiftçi ortada kalmadı. Ektiğini biçti, biçtiğinin karşılığını aldı” dedi.
Alternatif tarım ürünlerinin ekiliyor olması ile birlikte buğday ve arpa ekilen alanların azaldığını, saman fiyatlarının da buna bağlı olarak artış gösterdiğini ifade eden Bekir Kağnıcıoğlu, “İlçemizde alternatif tarım ürünü denilince akla ilk olarak ayçiçeği gelse de, burada fasulye, kanola, aspir, kavun, karpuz ve kuş yemi ekimi de yapılıyor. Özellikle Konya'da ekilen kuş yemi değerli oluyor. Maliyetleri açısından bakıldığında ayçiçeğiyle aynı maliyete sahipken, fiyatı da ayçiçeğinden geri kalmıyor. Bu yıl toplam tarım arazilerimizin yalnızca yüzde 3'ünde kuş yemi üretilmişken, önümüzdeki yıl ekim alanının daha da artacağını ümit ediyoruz” ifadelerini kullandı.
TEK DERDİMİZ VE TEK ÇAREMİZ SU
Çiftçiler olarak üretmeye, yeniliğe, yeni ürünler denemeye her zaman açık olduklarını, bunun için teknik altyapılarının bulunduğunu dile getiren Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, “Biz alternatif tarım ürünlerini ekiyoruz ama en büyük sıkıntımız su ile ilgili politikalar. Çiftçiler olarak suya kota koyulmasını istemiyoruz. Susuz bir tarım düşünülemez. Tarım ancak suyla yapılabilir. Suya kota koymak yerine başka havzalardan, Kızılırmak'tan, Karasu'dan su getirmek çok daha mantıklı olacaktır. Çiftçi bir şekilde üretime aç. Daha iyisini yapmaya çalışıyor. Ama konu su tüketimine gelince tıkanıp kalıyor. Verimin ve üretimin artırılmasının yolu sudan geçiyor. Toprağımız var, teknik altyapımız var, üretmek için hevesli olan çiftçimiz var. Tek eksiğimiz su. Bize suyu getirsinler, sonra ne isterlerse istesinler, üretiriz” diye konuştu.
AYÇİÇEĞİ TARLADA SATILIYOR
Altınekin'in Yenukurt köyünde çiftçilik yapan İbrahim Gazel de, ayçiçeğinin tarlada satıldığını söyledi. Bu yıl fiyatlarının yüksek olması nedeniyle ayçiçeğinin kendilerini sevindirdiğini söyleyen İbrahim Gazel, “Bu yıl yaklaşık 25 dönüm tarlaya ayçiçeği ekmiştim. Yaklaşık 18 ton ayçiçeği aldım. Geçen yıla oranla fiyatların yüksek olması bizleri memnun etti. Burada yeni bir yağ fabrikasının kuruluyor olması da bence fiyatlara etki etti. Seneye de buğday veya arpa ekmek yerine ayçiçeği ekmeği düşünüyorum” dedi.
Akşehir'den Altınekin'e ayçiçeği satın almak üzere gelen tüccar İsmail Akbuğa ise, “Özellikle bu yıl Altınekin bölgesinde ayçiçeği tarımında ciddi mesafe katedilmiş durumda. Ben de buraya gelerek çiftçinin ürettiği ayçiçeğini değerinde alıyorum. Önceden çiftçiler bize getirirdi, şimdi biz çiftçinin ayağına gelip ayçiçeğini satın alıyoruz. Türkiye'nin yağ ihtiyacının yüksek olması nedeniyle ekim alanı ne kadar geniş de olsa daha fazlasına ihtiyaç var. Daha ayçiçeği tarladayken talep ediyoruz. Bu nedenle fiyatlar da yüksek seyrediyor. Bu durum da çiftçiyi memnun ediyor” dedi.
RASİM ATALAY merhaba
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.