FİZİKTEDAVİ VE GÜNCEL SAĞLIK SORUNLARI
Modernhayatla birlikte yaşamdaki hareketlilik azaldı. Teknolojik imkânlar ulaşım, gıdave iletişim gibi alanlarda işleri kolaylaştırınca insanlarda çoğu şeye daha azhareketle ulaşabilir oldu. Konfora olan düşkünlük ve rahat yaşam isteğininhareketsiz yaşamla karıştırılması başka sorunların ortaya çıkmasına ve böylece oçok sevdiğimiz keyfimizin kaçmasına sebep oldu.
Vücudunkas iskelet sistemi başta olmak üzere diğer sistemleri sağlıklı bir yaşam içingün içinde belirli bir plan dâhilinde yapılması gereken hareketlere ihtiyaçduyar. Modern hayatın bu hareket ihtiyacını karşılayan çoğu alanı elimizdenalması ve üstüne birde çok fazla tüketim imkânı vermesi vücut dengemizdeolumsuz sonuçlar doğurdu. Bu kısır döngü ise bugün toplumumuzda eskiden hiçduyulmayan hastalıkların görülmesine sebep oluyor. Hastalık şeklinde ortayaçıkmayan vakalarda da bu hareketsiz yaşam ve düzensiz beslenme başka birhastalık için zemin hazırlıyor. Buraya kadar anlattığım kısmı artık duymayankalmamıştır. Peki, sonrası yani durum tespitinden sonraki kısım, bu konuylailgili olabilecek her kuruluş kendine bir vazife çıkarmış çalışıyor. Özelliklekoruyucu sağlık hizmetleri ülkemizde de gelişiyor. Bunun en önemli ayağınıfizyoterapistler oluşturuyor. Tabi belediyeler de bu konuda çevredüzenlemelerinde insanların fiziksel aktivitelerini arttırmak içinyapabileceklerini düşünmeye başladı. İlk zamanlar halkın faydalanması için koşualanlarının oluşturulması bu iyi niyetin göstergesiydi. Son zamanlar ise hergittiğimiz il ve ilçelerin parklarında sıkça görmeye başladığımız spor aletleri yeni yeni hayatımıza giriyor.
Belediyelerin parklara koydukları spor aletleri ilk bakışta çokmasumane gelebilir ama işin aslı böyle değil. Özellikle belli bir tempodayapılacak egzersizlerden önce sağlık kontrolünden geçmek gerekir. Bireyinyapısına uygun olan programın planlanması amaçlanır. Özellikle belediyelerinparklara koyduğu bu spor aletlerinin bazılarıyla yapılan hareketler bel-boyun,kalça, diz ve ayak bileğinde kalıcı hasarlara yol açabilir. Yanlış kullanımdankaynaklanan bağ kopmaları, menisküs yırtılmaları, disk hernisi ve ağrı baştaolmak üzere birçok hastalığa sebep olur. Bununla birlikte profesyonel destekolmadan aletlerden istenilen verimin alınması neredeyse imkânsızdır. Çoğu zamanaynı şikâyetleri çevrenizdeki insanlardan duyarsınız. “Kaç aydır gidipgeliyorum ama hiç faydasını görmedim.” ,“O kadar zamandır gidiyorum ama bırakfaydayı ağrımayan belim ağrımaya başladı” ya da “ o kadar zaman ayırdım amagöbeği hala eritemedim” gibi.
Buradabelediyelerimize düşen sadece parklara aletleri koymak değildir. Özelliklekonunun uzmanı fizyoterapistlerle ortaklaşa bir çalışma içerisine girerek aletlerinnasıl kullanılması gerektiği seminerler, el broşürleri ya da grup eğitimleri vb.gibi yollarla halka öğretmektir. Bireylerin bu alanlardan faydalanmadan öncegerekli sağlık kontrolünden geçmesi ve bireyin yapısına uygun çalışmaprogramlarının hazırlanması artık bir zorunluluktur. Aletlerin yanlışkullanımından doğacak sağlık sorunlarının önüne geçmek için bölgeye kalıcı,uyarıcı ve yönlendirici bilgilendirme panolarının konulması gerekir.
Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günlerdileğimle…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.